Новини

МЕЖДУНАРОДНОТО ВОЕННОПОЛИЦЕЙСКО УЧЕНИЕ „ОТВЪД ХОРИЗОНТА 2019“ ЗАВЪРШИ С ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

16.05.2019 г.

open image gallery

Международното военнополицейско учение „Отвъд хоризонта 2019“ завърши с ден за високопоставени гости и медии, който се проведе на учебен полигон Ново село днес, 16 май. В учението участваха военнослужещи от България, САЩ, Румъния, Украйна, Република Северна Македония и Армения като в задачите на терен бяха включени и екипи на Националната служба за охрана (НСО) и подразделение на МВР за борба с тероризма.

Целта на учението бе да се повишат способностите на декларираната рота „Военна полиция“ и на щаба на ротата за планиране и водене на операции. По време на учението бяха отработвани представените на демонстрацията проверка на автомобили на контролно-пропускателен пункт извън населено място; издирване на инкриминирани предмети под вода; охрана на ВИП лице; реагиране на засада и евакуация по алтернативен маршрут на безопасно място; прочистване на сграда с терористи, взели заложници.

Участниците в международното учение получиха висока оценка за представянето си от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и директора на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов.

Демонстрациите наблюдаваха още полковник Шанън Джонсън, военен аташе на САЩ в България, началникът на НСО генерал-майор Данчо Дяков, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съветникът на президента по военна сигурност бригаден генерал Васил Лазаров.

 

13 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА НЕЩАТНАТА ВОДОЛАЗНА ДЕЙНОСТ В СЛУЖБА „ВОЕННА ПОЛИЦИЯ”

07.03.2019 г.

open image gallery

На 06.03.2019 г. в Териториален отдел – Варна към ИА „Военни клубове и военно почивно дело” - МО, от служители на РС „Военна полиция” – Варна, се проведе семинар по повод отбелязване на 13-тата годишнина от създаването на нещатната водолазна дейност в Служба „Военна полиция”.
Пред участниците в семинара бе изнесен брифинг от директора на РС „ВП” – Варна полк. Любомир Дучев.
В семинара взеха участие представители на ВМС, СВ, НСО и МВР, с които благодарение на доброто сътрудничество се осъществява подготовката на нещатните водолази на регионалната служба.

 

ГОДИШЕН ОТЧЕТ НА СЛУЖБА „ВОЕННА ПОЛИЦИЯ”

05.02.2019 г.

open image gallery

Приоритетни задачи за служба „Военна полиция” през 2018 г. бяха противодействието на закононарушенията и на тероризма. Това стана ясно по време на Годишния отчет на Службата, който се проведе днес, 05.02.2019 г.
Пред политическото и военното ръководство, директорът на Служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов отчете проведените дейности възложени със Закона за военна полиция.
За постигане на оптимална ефективност при разследването, пресичането и разкриването на престъпления, служба „Военна полиция” осъществяваше взаимодействие със структурите на МВР на национално и регионално равнище, като се организираха и провеждаха координирани съвместни действия.
През 2018 г. е осъществено военнополицейско осигуряване на 712 мероприятия с участие на военнослужещи от Българската армия, съюзнически и чужди войски - ескорт на транспорти, масови мероприятия; делегации, инспекции и конференции, охрана на обекти и лица и на ученията Тракийски орел - 2018, Тракийска звезда - 2018, „Black Sea Rotation Force - 18”, „Platinum Lion 18”, „Joint Training 18”, Бриз - 18, „European Spartan 18”„Peace Sentinel 18”, КЩУ „Есен 18”, учението на СВП – „Отвъд хоризонта - 2018”, както и военнополицейско осигуряване на кораби от ВМС на НАТО в Европа.

В годишния отчет ген. Сертов отбеляза, че Службата е оказала помощ на Националната служба за охрана по време на Европредседателството на Република България и поставените задачи са изпълнени професионално.

Дейността на служба „Военна полиция” през 2018 г. съответства на ролята, мисиите и задачите на Въоръжените сили. Личният състав на службата е мотивиран и дисциплиниран, притежава необходимата подготовка и способности за изпълнение на поставените задачи, посочи още бригаден генерал Сертов.

 

РСВП-ВАРНА ПОЛУЧИ ДОПЪЛНИТЕЛЕН АВТОМОБИЛ

14.01.2019 г.

open image gallery

За постигнати високи резултати в работата на РСВП-Варна през 2018 г., по разпореждане на директора на служба "Военна полиция" бригаден генерал Борислав Сертов беше осигурен допълнителен автомобил за нуждите на отдел "Разкриване и разследване на престъпления" в регионалната служба.

 

 

 

СЪС ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА БЯХА НАГРАДЕНИ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ СЛУЖБАТА

05.11.208 г.

open image gallery

По случай 27-мата годишнина от възстановяването на Служба „Военна полиция”, със заповед на министъра на отбраната бяха наградени заместник-директорът на служба „Военна полиция” полк. Ивайло Сотиров, началникът на отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства” полк. Петко Василев, м-р Десислава Трифонова от РСВП – София, м-р Димитър Димитров от РСВП-Пловдив.
Наградите от името на министъра на отбраната връчи началникът на политическия кабинет Илия Налбантов. Церемонията се състоя в Централния военен клуб.

 

ГЕНЕРАЛ СЕРТОВ НАГРАДИ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ СЛУЖБА „ВОЕННА ПОЛИЦИЯ”

05.11.208 г.

open image gallery

На церемония в Регионална служба „Военна полиция” – София, директорът на служба „Военна полиция” бриг. ген.Борислав Сертов награди военнослужещи и цивилни служители от Службата. Ген. Сертов се обърна към всички с думи на благодарност и пожелания да продължават, както досега, да изпълняват професионално служебните си задължения.

 

 

 

ЗАВЪРШИ ГОДИШНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА НАЧАЛНИЦИТЕ НА ВОЕННИ ПОЛИЦИИ НА СТРАНИТЕ - ЧЛЕНКИ НА НАТО

21.09.2018 г.

open image gallery

В конференцията, чийто домакин бе служба „Военна полиция”, взеха участие 78 представители на 32 държави. Освен началниците на военните полиции от страните - членки на Алианса и страните от програмата „Партньорство за мир”, участие взеха и представители на стратегическите командвания на НАТО (АCT & ACO), командните структури на НАТО (NATO Command Structure & NATO Force Structure), Военнополицейския център за усъвършенстване (NATO MP COE) в гр. Бидгошч, Република Полша и Центъра за усъвършенстване на полицейски сили за осигуряване на стабилността (NATO SP COE) в гр. Виченца, Република Италия.
Целта на дискусиите по време на конференцията бе да се обсъдят въпроси, свързани с трансформацията на военните полиции (ВП) на НАТО в контекста на стратегическата концепция за развитие на ВП на НАТО и развитието на военнополицейски способности на страните - членки на Алианса, развитието на концептуални и доктринални документи, свързани с военнополицейската дейност, както и ролята на MP COE и SP COE. Бяха обсъждани и въпроси, свързани със сигурността в регионален и глобален мащаб.
По време на конференцията Бригаден генерал Шниткер, ръководител на германската военна полиция, прие председателството на военнополицейските органи на НАТО от италианския военнополицейски шеф генерал-майор Маурицио Мезавила.

ОТЛИЧИЯ ЗА СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

10.07.2018 г.

open image gallery

Във връзка с успешното приключване на Българско председателство на Съвета на ЕС - Bulgarian Presidency Council of the EU и обезпечаването на сигурността по време на събитията директорът на Националната служба за охрана ген.-майор Данчо Дяков награди с хладно оръжие директорът на служба "Военна полиция" бригаден генерал Борислав Сертов. Полк.Диман Георгиев и подп. Георги Георгиев получиха от началника на НСО позлатени медали. Официалната церемония се състоя в НСО в присъствието на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на европредседателството Лиляна Павлова. Регионалните служби "Военна полиция" също получиха отличия за проявения професионализъм от военните полицаи в София, Плевен,Варна,Пловдив и Сливен.

 

ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ НА НАЧАЛНИКА НА ВОЕННАТА ПОЛИЦИЯ НА РЕПУБЛИКА АРМЕНИЯ ПОЛКОВНИК АРТУР БАГДАСАРЯН

05.06.2018 г.

open image gallery

По покана на директора на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов на тридневно официално посещение в нашата страна пристигна началникът на Военната полиция на Република Армения полковник Артур Багдасарян.
Целта на визитата е да се обсъди развитието на двустранното военно сътрудничество в областта на военнополицейската експертиза за изпълнение на поетите ангажименти по отношение на подготовката и участието в операции на НАТО.
По време на посещението арменската делегация ще посети Регионална служба „Военна полиция-София.

 

РЕГИОНАЛНА СЛУЖБА „ВОЕННА ПОЛИЦИЯ” – СОФИЯ СЕ ВКЛЮЧИ В ДЕТСКИЯ ПАНАИР ЗА 1-ВИ ЮНИ

01.06.2018 г.

open image gallery Столичният кмет Йорданка Фандъкова и директорът на служба "Военна полиция" ген. Борислав Сертов присъстваха на детския панаир по повод Деня на детето-1-ви юни, пред Народния театър "Иван Вазов" в столицата. Празникът бе организиран от Столичната община и Фондация "Изиарт". Атракция за децата бе "Пясъчната котка" на Регионална служба "Военна полиция"-София. Стотици малчугани си направиха снимки и обещаха да са бъдещите военни полицаи. 

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛЛЕН ЕТАП НА МЕЖДУНАРОДНОТО ВОЕННО-ПОЛИЦЕЙСКО УЧЕНИЕ "ОТВЪД ХОРИЗОНТА 2018"

31.05.2018 г.

open image gallery

Директорът на служба "Военна полиция" бригаден генерал Борислав Сертов даде висока оценка на заключителния етап на международното военно-полицейско учение "Отвъд хоризонта 2018". То се проведе на ПУП "Ново село" и включваше участници от България и Румъния. Целта на учението бе да се упражнят, проверят и 
усъвършенстват способностите на декларираната рота да участва и провежда 
операции в отговор на криза, възстановяване на сигурността и стабилността и реакция в кратки срокове на операции по задействане и използване на NRF пакета за постигане на целите на НАТО и способностите на служба „Военна 
полиция“ по противодействие на тероризма във връзка с предстоящото дежурство на ротата от 01.01.2019 г.

 

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА СИ ВОЕНЕН ПОЛИЦАЙ

31.05.2018 г.

open image gallery

Лейтенант Емил Димитров от Служба "Военна полиция" запозна ученици от четвърти до седми клас от 179 ОУ в село Доброславци с интересни факти за дейността на военния полицай. Той разказа любопитни подробности за своята професионална кариера, за тежките мисии в Афганистан, в които е участвал, за обучението си в САЩ, както и какво е нужно, за да станеш военен полицай. Лейтенант Димитров награди Анди от седми клас за активно участие в часа с амулет, съдържащ скорпион, който специално е донесъл от мисията си в Афганистан.

 

ВОЕННИ ПОЛИЦАИ БЯХА ОТЛИЧЕНИ НА ГОДИШНИЯ ШАМПИОНАТ НА ВМС ПО ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА

02.05.2018 г.

open image gallery

Военнослужещи от Регионална служба "Военна полиция" - Варна, участваха в годишния шампионат на Военноморските сили по прецизна стрелба с пистолет "Макаров", където завоюваха призови места: Отборно – първо място; жени – първо място; мъже – второ място.

 

 


ОТЛИЧИЯ ЗА ОТБОРА НА СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

25.04.2018 г.

open image gallery

На държавното лично отборно състезание по лека атлетика, през днешния ден отборът на служба "Военна полиция" успя да завоюва призови места в конкуренция с курсанти от НВУ "В. Левски". Първо място на 100 метра грабна Михаела Каменичка.При мъжете-400 м., златният медал отиде при Радослав Михайлов. На 1500 м.Капка Николова се класира втора.
Второто място при тласкане на гюле бе отредено на Мариан Боромски. Щафетите 4х100м мъже и жени спечелиха бронзови медали!
Наградите на победителите връчи ген.-лейт. о.р. Стефан Василев.

 

ТРЕНИРОВЪЧНА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ДЕЙСТВИЯ ПРИ ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА ПРОВЕДОХА ВОЕННА ПОЛИЦИЯ И ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР-СЛИВЕН

20.04.2018 г.

open image gallery

На учебния полигон „Нова село” - Сливен беше проведено първото учебно съвместно занятие, ръководено от директора на Областната дирекция на МВР в Сливен старши комисар Димитър Величков. На демонстрацията присъства и директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов. Беше проиграна ситуация по възникнал терористичен акт, при който е открита стрелба по множество хора в обществена сграда, в центъра на град Сливен, с жертви и ранени. Целта е да се провери степента на готовност на институциите и тяхната своевременна координация и бързи действия от получаване на сигнала за атаката до неутрализирането на терористите.
В хода на обучението беше представена тренировъчна демонстрация по задържане и обезвреждане на терористична група от служители на Тактическото звено за бързи действия към ОДМВР-Сливен и Групата за противодействие и пресичане на терористични атаки към Регионална служба „Военна полиция”-Сливен. Представителите на двете служби демонстрираха пред всички присъстващи уменията и професионалната си подготовка за реакция при обявяване на бойна готовност.
Основните акценти в обучението бяха възможността за навременна комуникация с институциите, готовността на Центъра за спешна медицинска помощ в осигуряването на екипи и координацията между тях и полицията за осигуряване на коридор за изнасяне на ранените от мястото на атаката, осигуряване на бърза евакуация от екипи на Пожарна безопасност, както и взаимодействието с автомобилната инспекция в заградителните мероприятия и възможността за затваряне на пътища с техника и други средства.

 

ДВУСТРАННОТО ВОЕННОПОЛИЦЕЙСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ОБСЪЖДАТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

17.04.2018 г.

open image gallery

Началникът на служба „Военна полиция” на Румъния полк. Константин-Кристиан Саву е на тридневно официално посещение в нашата страна. Визитата е по покана на директора на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов.
Двустранното военно сътрудничество в областта на военнополицейската експертиза за изпълнение на поетите ангажименти по отношение на подготовката и участието в операции и инициативи на НАТО, както и военнополицейското осигуряване на стратегически обекти и съвместни съоръжения, са част от темите, които ще бъдат обсъдени.
Предвидено е румънската делегация да посети регионална служба „Военна полиция” – Плевен.

СЛУЖБА „ВОЕННА ПОЛИЦИЯ“ ОРГАНИЗИРА ОТКРИТ УРОК ПО ВОЕННО-ПАТРИОТИЧНО ВЪЗПИТАНИЕ ЗА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПЛЕВЕНСКО УЧИЛИЩЕ

05.04.2018 г.

open image gallery

Регионална служба "Военна полиция" – Плевен, организира днес, 05.04.2018 г. лекция по военно-патриотично възпитание, посветена на важни събития от военната история на България, за учениците от ОУ "Д-р Петър Берон" гр. Плевен,.
Откритият урок бе изнесен в Регионалния исторически музей - Плевен от директора на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов по покана на директора на РСВП-Плевен полк. Чавдар Стефанов.
По време на срещата децата от ученическия гвардейски отряд към училището бяха запознати с важни моменти от историята на Плевен и България.
Присъстващите имаха възможност да научат повече за участието на страната ни в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война, както и да се докоснат до неизвестни за тях факти, свързани с българската бойна слава.

 

НОВОНАЗНАЧЕНИ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ РСВП-СЛИВЕН ЗАСАДИХА ДРЪВЧЕТА

05.04.2018 г.

open image gallery

В седмицата на гората, 6-ма новоназначени военнослужещи в Регионална служба „Военна полиция” – Сливен, се включиха активно в залесяването на площи, разположени в административната сграда на регионалната служба „Военна полиция” в Сливен. Инициативата по засаждането на дръвчета е на военните полицаи и е подкрепена от директорите на ДГС – Сливен, инж. Димо Димов и РДГ – Сливен, инж. Мирослав Маринов.
Благодарение на военнослужещите от военна полиция, флората в района се е обогатила с 20 бр. фиданки, 5 липи, 5 кедъра и различни видове бял и черен бор.

 

 

ДИРЕКТОРЪТ НА РСВП-ПЛЕВЕН ПОЛК. ЧАВДАР СТЕФАНОВ ОТЛИЧИ ОУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН"

03.04.2018 г.

open image gallery

Директорът на регионална служба „Военна полиция“ – Плевен, полк. Чавдар Стефанов връчи официалния плакет за заслуги на службата на Основно училище „д-р Петър Берон“, както и униформа за музейния кът на училището.
Тази сутрин полк. Стефанов бе посрещнат от директора на училището г-жа Ваня Дражева и шпалир от втория в страната и първи за гр. Плевен ученически гвардейски отряд към ОУ „Д-р Петър Берон“, който бе създаден през февруари тази година.
Полк. Стефанов разказа любопитни факти от историята на „Военна полиция“  от нейното създаване до днешна дата, а учениците го слушаха с огромен интерес. Възпитаниците на ОУ „Д-р Петър Берон“ имаха възможност да демонстрират и своите знания за историята на гвардията, като срещу зададените въпроси от директора на регионална служба „Военна полиция“ – Плевен, отговорилите правилно получиха специални значки.

 

РЕГИОНАЛНА СЛУЖБА „ВОЕННА ПОЛИЦИЯ” – ВАРНА, ОТБЕЛЯЗА 12-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ПРИДОБИВАНЕТО НА ВОДОЛАЗНАТА СПОСОБНОСТ

06.03.2018 г.

open image gallery

По случай 12-тата годишнина от придобиването на водолазната способност в Служба „Военна полиция” на 06.03.2018 г. в Хотел „Флагман” гр. Варна се проведе работна среща на нещатните водолази от състава на РС „Военна полиция” – Варна с представители на Център за подготовка на водолази и бордни спасители към Военноморските сили, МБАЛ – Варна към ВМА – София, и други организации и фирми, оказващи съдействие и помощ при осъществяване на водолазната дейност в регионалната служба.
Мероприятието се проведе под ръководството на директора на РС „Военна полиция” – Варна и ръководителя на нещатната водолазна група в регионалната служба.

 

ПЪРВО МЯСТО В ТУРНИРА ПО СТРЕЛБА ЗА ДАМИТЕ ОТ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

02.03.2018 г.

open image gallery

На провелия се Осмомартенски турнир по стрелба с пистолет "Макаров", служителите от служба "Военна полиция" - майор Теодора Иванова, майор Пенка Иванова, ц. сл. Адриана Иванова и ц. сл. Галя Иванова, заслужено спечелиха 1-во място.


Състезанието се проведе в закритото стрелбище на спортен комплекс ЦСКА.